top of page
Obrázek autoraJiřina Sára Ohrazdova

1. škola v přírodě

Ano, musíme to napsat: "Máme v 1. třídě šikovné a statečné děti!" Zvládly skvěle svou 1. školu v přírodě. Někteří poprvé spali sami mimo domov. Někteří poprvé jeli vlakem. Děti byly 4 noci bez rodičů, byly velmi samostatné, dokázaly si poradit, postarat se o sebe, hlídat si své věci, dodržovat společné dohody, bezpečnost během her a aktivit. Všichni se vrátili v pořádku, posilněni další dávkou přirozené sebedůvěry, radostní, plni zážitků, protože společně v kempu nám bylo krásně.


A co jsme všechno zažili a co se nám nejvíc líbilo? Asi vám to děti již stihly odvyprávět. Zde malé ohlédnutí: naučili jsme se spoustu nových pohybových her, zahráli jsme si na básníky, písaře, malíře, herce, stavitele.

Děti luštily, přenášely zprávy, spolupracovaly ve skupinkách, učily se ve hře, tak jak jsou zvyklé ze školy. Hrály pátračku, stopovaly a několikrát si prošly labyrint v Choceradech, zažily orientační běh a našly poklad. Počasí nám také přálo.


Zvláštní ocenění pro kluky: pečovali o svůj pokoj, pravidelně si uklízeli a skvěle zvládali usínání mimo domov.

Zvláštní ocenění pro holky: uměly najít v pokojích mnoho pavouků, které pak Sára odnesla ven.




A co se děje nyní u nás ve třídě? Pravidelně píšeme, čteme, staráme se o zahrádku, založili jsme ve spolupráci se sedmou třídou další záhon pod stromem a těší nás, že nám rostliny rostou. (tedy kromě dýní, které zachutnaly slimákům). V matematice hrajeme hru autobus, počítáme sousedy, krokujeme, pracujeme s mincemi, stavíme krychlové stavby a zakreslujeme půdorysy, řešíme slovní úlohy. Děti se dobře orientují v prostředích hejného matematiky a stále mají nad čím přemýšlet. Zahráli jsme si na pekaře a upekli slané tyčky. Bylo to přímo umělecké dílo, které bylo navíc velmi chutné. Děti experimentují s barvami, kreslily abstraktní obrázek plný čar a tvarů.





Propojovacím tématem je nyní téma povolání. V Angličtině si děti zahrály na obchod. Umí si koupit zmrzlinu, což doufáme, že v létě využijí na výletě.

"Can I have a pistacio icecream, please?"


Také si tvořily své menu v restauraci a pak si objednávali jídlo.


Děti se seznamují se slovíčky tématu rodina a na pohádce "O veliké mrkvi" procvičují další slovní zásobu.





Comments


bottom of page